Ekzém a atopická dermatitída

Zistite viac
hero angle

Úvod

Ekzém, známy aj ako atopická dermatitída, je chronické ochorenie kože charakterizované epizódami začervenania, svrbenia a zápalu kože. Postihuje deti aj dospelých a je jednou z najčastejších dermatóz na svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí ekzémom v určitom období života takmer 20 % detí a 3 % dospelých.

Hoci presná príčina ekzému nie je známa, predpokladá sa, že je výsledkom kombinácie genetických a environmentálnych faktorov. Navyše sa často spája s inými atopickými ochoreniami, ako je astma alebo alergická nádcha.

Cieľom tohto článku je poskytnúť prehľad konvenčných riešení liečby ekzému a zároveň preskúmať doplnkové prírodné prístupy, ktoré môžu pacientom priniesť úľavu. Lepším pochopením tohto ochorenia a rôznych dostupných možností liečby môžu byť pacienti lepšie vybavení na zvládnutie svojich príznakov a zlepšenie kvality života.

Príčiny a rizikové faktory ekzému

Ekzém, hoci ide o komplexné ochorenie, je často výsledkom interakcie medzi genetickými a environmentálnymi faktormi. Prinášame vám prehľad hlavných príčin a rizikových faktorov spojených s týmto kožným ochorením:

Genetika

Pri vzniku ekzému zohráva kľúčovú úlohu genetická predispozícia. U jedincov s rodinnou anamnézou atopickej dermatitídy alebo iných atopických ochorení (napríklad astmy alebo alergickej nádchy) je pravdepodobnosť vzniku ochorenia vyššia.

Environmentálne faktory

Alergény : Prach, peľ, roztoče a niektoré potraviny môžu u niektorých ľudí spustiť alebo zhoršiť príznaky ekzému.
Dráždivé látky : Chemické látky, parfumy, mydlá a čistiace prostriedky môžu podráždiť pokožku a spôsobiť vzplanutie ekzému.
Podnebie : Suché alebo chladné prostredie môže vysušovať pokožku, čo zvyšuje riziko vzplanutia.
Infekcie : Kožné infekcie môžu zhoršiť príznaky ekzému.

Alergie

Potravinové alergie, najmä u detí, môžu byť spojené s ekzémom. Medzi najčastejšie súvisiace potraviny patria vajcia, mlieko, orechy, sója a pšenica.
Kontaktné alergie, napríklad na nikel alebo latex, môžu tiež spôsobiť alebo zhoršiť ekzém.
Je dôležité uvedomiť si, že každý človek je jedinečný a to, čo môže u jedného človeka vyvolať vzplanutie ekzému, nemusí mať u iného rovnaký účinok. Pochopenie príčin a rizikových faktorov je prvým krokom k účinnému zvládnutiu ochorenia a vyhnutiu sa potenciálnym spúšťačom.

hero angle
Ellipse

Príznaky Charakteristika Ekzém.

Atopická dermatitída alebo ekzém sa prejavuje rôznymi príznakmi, ktoré sa môžu u jednotlivých osôb líšiť intenzitou a frekvenciou.
Tu je opis najčastejšie pozorovaných klinických príznakov:

Začervenanie :

Začervenané oblasti kože sú často prvým viditeľným príznakom ekzému. Toto začervenanie sa môže objaviť na ktorejkoľvek časti tela, hoci u detí je často lokalizované na tvári, lícach, krku a kĺboch rúk a nôh.

Svrbenie :

Charakteristickým príznakom ekzému je svrbenie, ktoré je často intenzívne. Svrbenie môže predchádzať výskytu iných viditeľných príznakov ochorenia. Škrabanie ako reakcia na toto svrbenie môže zhoršiť kožné lézie a zvýšiť riziko infekcie.

Suchá, šupinatá pokožka :

Koža ľudí s ekzémom býva suchá, čo môže prispievať k intenzite svrbenia. Pokožka môže byť časom zhrubnutá, drsná a šupinatá.

Kožné lézie :

V dôsledku škrabania sa môžu vytvoriť výtoky alebo krusty. Tieto lézie sa niekedy môžu infikovať, čo vedie k tvorbe hnisu alebo zhrubnutiu kože.

Vezikuly :

V niektorých prípadoch sa na koži môžu objaviť malé pľuzgiere naplnené tekutinou. Tie môžu pri poškriabaní prasknúť, čím sa zvyšuje riziko infekcie.

Hyperpigmentácia alebo hypopigmentácia :

Po vzplanutí ekzému sa na koži môžu objaviť zmeny pigmentácie, ktorá môže byť tmavšia (hyperpigmentácia) alebo svetlejšia (hypopigmentácia) ako okolitá koža.

Je dôležité si uvedomiť, že ekzém sa môže u rôznych jedincov vyvinúť rôzne. Zatiaľ čo u niektorých sa môžu vyskytnúť mierne, občasné príznaky, iní môžu trpieť závažnými, pretrvávajúcimi vzplanutiami. Pre presnú diagnózu a vhodnú liečbu je nevyhnutná konzultácia s dermatológom.

Konvenčné spôsoby liečby ekzému

Hlavným cieľom liečby ekzému je zmierniť zápal, zmierniť svrbenie a predchádzať budúcim vzplanutiam. Hoci sa ochorenie nedá úplne vyliečiť, ukázalo sa, že niekoľko konvenčných liečebných postupov účinne kontroluje príznaky:

Hydratačné krémy :

Pravidelná hydratácia pokožky je pre osoby trpiace ekzémom základom. Emolienciá a hydratačné prípravky pomáhajú obnoviť kožnú bariéru, znižujú suchosť a zabraňujú vzplanutiam. Tieto výrobky odporúčame aplikovať po sprche alebo kúpeli, keď je pokožka ešte vlhká.

Lokálne kortikosteroidy :

Tieto krémy alebo masti s obsahom kortizónu sa bežne predpisujú na zníženie zápalu a svrbenia. Musia sa používať podľa pokynov lekára, pretože ich dlhodobé alebo nevhodné používanie môže viesť k vedľajším účinkom.

Antihistaminiká :

Tieto lieky, ktoré sa často používajú na liečbu alergií, môžu tiež pomôcť zmierniť svrbenie spojené s ekzémom. Niektoré antihistaminiká môžu spôsobovať ospalosť, čo môže byť prospešné pre ľudí s nočným svrbením.

Imunomodulátory :

Tieto krémy, ako sú takrolimus a pimekrolimus, sa používajú na liečbu stredne ťažkého až ťažkého ekzému. Pôsobia tak, že modulujú imunitnú odpoveď kože, čím znižujú zápal.

Fototerapia :

Tento prístup využíva ultrafialové svetlo na liečbu stredne ťažkého až ťažkého ekzému. Fototerapia môže byť pre niektorých ľudí účinná, ale vyžaduje si niekoľko sedení pod dohľadom dermatológa.

Systémové lieky:

V závažných prípadoch alebo ak ekzém nereaguje na lokálnu liečbu, môžu sa predpísať perorálne lieky, ako sú perorálne kortikosteroidy alebo imunosupresíva.

Je nevyhnutné poradiť sa s dermatológom, aby určil najvhodnejšiu liečbu vzhľadom na závažnosť a lokalizáciu ekzému. Individuálny prístup a pravidelné monitorovanie sú nevyhnutné na zabezpečenie účinnej liečby a minimalizáciu možných vedľajších účinkov.

hero angle
Ellipse

Prírodná doplnková medicína na ekzém

Okrem konvenčnej liečby sa mnoho ľudí obracia na doplnkovú prírodnú medicínu, aby zmiernili príznaky ekzému. Tieto prírodné lieky ponúkajú alternatívy a/alebo doplnky k tradičnej liečbe:

Aromaterapia a ekzém : účinnosť esenciálnych olejov :

Aromaterapia, ktorá je založená na používaní esenciálnych olejov získaných z rastlín, je čoraz viac uznávaná pre svoje terapeutické účinky pri rôznych ochoreniach vrátane ekzémov. Tieto oleje s koncentrovaným obsahom účinných látok môžu mať protizápalové, antimikrobiálne a upokojujúce vlastnosti. Nájdete prípravky s obsahom esenciálnych olejov na liečbu ekzému. Tu sú niektoré podrobnosti o esenciálnych olejoch bežne používaných na liečbu ekzému:

Éterický olej z rímskeho alebo ušľachtilého harmančeka:

Vlastnosti: Harmanček je známy svojimi protizápalovými a upokojujúcimi účinkami. Môže pomôcť znížiť začervenanie a svrbenie spojené s ekzémom.

Použitie: Zrieďte niekoľko kvapiek rumančekového esenciálneho oleja v rastlinnom oleji (napríklad v sladkom mandľovom alebo jojobovom oleji) a naneste na postihnuté miesta. Niekoľko kvapiek môžete pridať aj do kúpeľa pre celkový upokojujúci účinok.

Pravý alebo pravý levanduľový esenciálny olej:

Vlastnosti: Levanduľový esenciálny olej má antiseptické a hojivé vlastnosti. Podporuje hojenie kožných lézií a zabraňuje vzniku infekcií.

Použitie: Podobne ako harmanček, aj levanduľu možno riediť v rastlinnom oleji a aplikovať lokálne. Je tiež prospešná, keď sa pridá do kúpeľa.

Esenciálny olej z čajovníka:

Vlastnosti: Tento olej je známy svojimi antimikrobiálnymi vlastnosťami. Môže pomôcť predchádzať sekundárnym kožným infekciám, ktoré môžu vzniknúť pri škrabaní ekzému.

Použitie: Vzhľadom na jeho silu je nevyhnutné čajovníkový olej pred aplikáciou na pokožku zriediť. Môžete ho zmiešať s hydratačným krémom alebo rastlinným olejom.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní éterických olejov :
Pred prvým použitím esenciálneho oleja sa odporúča vykonať test kožnej znášanlivosti. Naneste malé množstvo zriedeného oleja na diskrétnu oblasť pokožky na dobu najmenej jednej hodiny, aby ste si overili, či nedošlo k alergickej reakcii.
Esenciálne oleje sú silné produkty. Je nevyhnutné používať ich opatrne a dodržiavať odporúčania týkajúce sa riedenia.
Pred zaradením esenciálnych olejov do starostlivosti o pokožku sa vždy poraďte so zdravotníckym pracovníkom alebo certifikovaným aromaterapeutom, najmä ak ste tehotná, dojčíte alebo ošetrujete dieťa.
Na záver možno konštatovať, že aromaterapia môže ponúknuť sľubný doplnkový prístup k liečbe ekzému. Ako pri každom terapeutickom zásahu je však na zaistenie bezpečnosti a účinnosti nevyhnutné informované a opatrné používanie.

Doplnky stravy:

Probiotiká: Tieto prospešné baktérie môžu posilniť imunitný systém a znížiť frekvenciu vzplanutí ekzému, najmä u detí. Rybí olej: Je bohatý na omega-3 a môže pomôcť znížiť zápal kože.

Alternatívne terapie:

Akupunktúra: Táto starobylá čínska prax môže pomôcť vyrovnať imunitný systém a znížiť svrbenie.
Biofeedback: Táto relaxačná technika umožňuje pacientom uvedomiť si a ovládať určité fyziologické funkcie, čo môže pomôcť zvládnuť stres spojený s ekzémom.

Diétne odporúčania:

Vyhýbajte sa potravinovým alergénom: Niektoré potraviny môžu spúšťať alebo zhoršovať príznaky ekzému. Odporúča sa viesť si potravinový denník, aby ste identifikovali spúšťacie potraviny a vyhli sa im.

Zvýšte príjem omega-3: Potraviny bohaté na omega-3, ako sú mastné ryby, ľanové semienka a vlašské orechy, môžu pomôcť znížiť zápal.

Pred prijatím akéhokoľvek doplnkového prístupu je nevyhnutné poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom, aby ste sa uistili, že je bezpečný a vhodný pre vašu situáciu. Okrem toho je veľmi dôležité, aby ste sa nevzdávali konvenčnej liečby predpísanej dermatológom bez toho, aby ste ju s ním najprv prediskutovali.

Prevencia a praktické rady pre ekzémy

Prevencia vzplanutia ekzému a každodenné zvládanie príznakov sú nevyhnutné na zlepšenie kvality života postihnutých osôb. Tu je niekoľko odporúčaní a praktických tipov, ktoré vám pomôžu zvládnuť toto kožné ochorenie:

Vyhýbanie sa spúšťačom:

Identifikujte a vyhýbajte sa faktorom, ktoré spúšťajú alebo zhoršujú váš ekzém, či už ide o alergény, dráždivé látky alebo stresové situácie.

Starostlivosť o pleť:

Teplé kúpele: Uprednostnite teplé kúpele pred horúcimi sprchami a obmedzte ich trvanie na 10-15 minút.

Šetrné mydlá: Používajte hypoalergénne mydlá bez vône, aby ste predišli podráždeniu pokožky.

Hydratácia: V priebehu niekoľkých minút po vyjdení zo sprchy alebo kúpeľa naneste hydratačný krém, aby sa v pokožke udržala vlhkosť.

Oblečenie:

Noste oblečenie z bavlny alebo prírodných tkanín, vyhýbajte sa syntetickým materiálom alebo vlne, ktoré môžu dráždiť pokožku.

Nové oblečenie pred nosením vyperte, aby ste odstránili všetky zvyšky farbív alebo chemikálií.

Zvládanie stresu:

Stres môže byť pre niektorých ľudí spúšťačom. Osvojte si relaxačné techniky, ako je meditácia, joga alebo hlboké dýchanie, aby ste zvládli stres.

Vyhnite sa infekciám:

Udržujte nechty krátke a čisté, aby ste znížili riziko infekcie pri škrabaní. V prípade výtoku z lézií sa poraďte s lekárom, aby ste predišli superinfekcii.

Životné prostredie:

V období sucha používajte zvlhčovač vzduchu, aby ste udržali optimálnu úroveň vlhkosti vo vašom prostredí. Vyhnite sa extrémnym teplotám, ktoré môžu zhoršiť príznaky.

Pravidelné konzultácie:

Pravidelne sa radte s dermatológom, aby ste mohli sledovať vývoj ekzému a v prípade potreby upraviť liečbu.

Prevencia je nevyhnutnou súčasťou liečby ekzému. Osvojením si vhodnej rutiny a vyhýbaním sa spúšťačom je možné znížiť frekvenciu a závažnosť vzplanutí, čím sa výrazne zlepší každodenná pohoda.

hero angle
Ellipse

Závery

Ekzém alebo atopická dermatitída je kožné ochorenie, ktoré je síce bežné, ale môže mať výrazný vplyv na kvalitu života ľudí, ktorí ním trpia. Jeho liečba si vyžaduje holistický prístup, ktorý kombinuje osvedčené konvenčné spôsoby liečby a prípadne doplnkové prírodné metódy. Kľúčom k úspechu je pochopenie individuálnych spúšťacích faktorov, prijatie vhodnej rutinnej starostlivosti o pokožku a pravidelné konzultácie s dermatológom. Vďaka informovanosti a proaktivite môžu pacienti nielen účinne zvládať svoje príznaky, ale aj žiť plnohodnotný život napriek prítomnosti tejto dermatózy. Je nevyhnutné pamätať na to, že každý človek je jedinečný a to, čo funguje u jedného, nemusí byť vhodné pre iného. Úzka spolupráca so zdravotníckymi pracovníkmi umožní vypracovať individuálny plán liečby, ktorý optimalizuje šance na úspech a pohodu.

Dr Anetta Draculova
Dr. Anetta Draculová

Dermatológ

Tieto rady o ekzémoch vám prináša dermatologička Dr. Anetta Draculová.
Doktorka Draculová vykonáva súkromnú prax. Vyštudovala Klinický odbor dermatovenerológie na Lekárskej fakulte UK v Bratislave.

Upozornenie!
Nepokúšajte sa liečiť svoj ekzém na vlastnú päsť. Poraďte sa s dermatológom, ktorý vám bude vedieť poradiť správnu liečbu vášho fyzického a psychického stavu.

Právne informácie :
Redaktorkou tejto webovej stránky je Dr. Anetta Draculová. Môžete ju kontaktovať na tejto adrese: contact@atopickadermatitida.sk.
Hostiteľom webovej stránky je spoločnosť Lokoz, ktorú môžete kontaktovať na tejto adrese: Armii Krajowej 22C, 19-300 Elk, Poľsko.
Stránka atopickadermatitida.sk je stránka bez cookies. Pri návšteve stránky sa neinštalujú žiadne súbory cookie.